Bomanite Sandscape® Splendor at Valley Childrens Hospital

Share on:
View of hillside of hearts and flowers at Valley Childrens Hospital in Fresno, CA, featuring Bomanite Sandscape and Bomanite Renaissance decorative concrete installed by Heritage Bomanite.

Valley Children’s Hospital came to be thanks to the forward-thinking vision of five pioneering mothers in the late 1940s, who dreamed of a pediatric hospital for the Central Valley surrounding Fresno, CA.  Their imaginative and determined spirit laid the foundation for innovation back then, and this spirit continues to be a core value at the hospital today.  Valley Children’s Hospital has recently unveiled a magnificent new entrance that is set to transform the visitor experience.  The entrance includes areas for visitors to sit, a bus stop and pickup/drop off area, and cast in place concrete hearts and flowers which were installed on a small hillside.  A very special detail within this project was the addition of the hospitals founding mothers’ names inlaid into the flower sculptures on the hillside.  Quiring General was the main contractor for the project.  O’Dell Engineering was the Project Designer and Heritage Bomanite was chosen to bring the 36,700 SF decorative concrete vision to life.

Shimmering Sandscape: Bomanite’s Brilliant Decorative Concrete Creation

Close up view of hearts and flowers at Valley Childrens Hospital in Fresno, CA, featuring Bomanite Sandscape and Bomanite Renaissance decorative concrete installed by Heritage Bomanite.

At the heart of the front entrance transformation was the use of Bomanite Sandscape® decorative concrete, one of the Bomanite Exposed Aggregate Systems.  Renowned for its durability and striking appearance, Bomanite Sandscape® provided a beautiful, slip-resistant surface that was perfect for high-traffic areas like hospital entrances.  Some areas featured a standard Bomanite Sandscape® finish, showcasing its inherent ability to endure the constant flow of visitors while maintaining its pristine look.  This material’s reputation for combining functionality with aesthetic appeal made it a prime choice for such a critical area.

Long view of benches and entrance at Valley Childrens Hospital in Fresno, CA, featuring Bomanite Sandscape and Bomanite Renaissance decorative concrete installed by Heritage Bomanite.

Additionally, the project introduced a custom blend Bomanite Sandscape® Refined color-hardener slurry system, which was new to the Heritage concrete craftsmen crew.  This innovative approach allowed for greater customization in color and texture, giving the entrance a unique and personalized touch.  Throughout the project, individual hearts were poured in place and finished with a Bomanite Revealed finish.  These elements added a special, artistic flair to the design, symbolizing the care and compassion at the core of Valley Children’s Hospital’s mission.  The exposed aggregate finish offers a textured look that was both modern and timeless, enhancing the overall aesthetic of the space.

Close up view of contributor plaque at Valley Childrens Hospital in Fresno, CA, featuring Bomanite Sandscape and Bomanite Renaissance decorative concrete installed by Heritage Bomanite.

The Bomanite Sandscape® seamlessly blended with various design elements, creating a cohesive and inviting environment.  Its combination of safety, durability, and beauty made it an ideal choice for transforming the hospital’s entrance.  However, the project presented logistical challenges due to its location at the heart of the campus.  Supplying materials required meticulous coordination and planning, especially since the public walkways had to remain open throughout the construction.  Despite these challenges, the result was a beautifully crafted entrance that stands as a testament to the careful planning and skilled execution involved in the project by Heritage Bomanite.

Radiant Renaissance: Polished Perfection with Bomanite

Overhead view of main entrance at Valley Childrens Hospital in Fresno, CA, featuring Bomanite Sandscape and Bomanite Renaissance decorative concrete installed by Heritage Bomanite.

One of the most enchanting features of the new entrance is a grassy hillside adorned with hearts and flowers crafted from Bomanite Renaissance decorative concrete.  The Bomanite Custom Polishing Systems were employed to create these intricate designs, offering a polished, high-gloss finish that stands out against the lush green backdrop.  The Bomanite Renaissance System allowed for a custom concrete blend of aggregates and glass that brought the hillside and the concrete sculptures to life.  This creative touch not only added beauty but also symbolized the concern and kindness that Valley Children’s Hospital extended to its patients and their families.

Construction view of hearts and flowers at Valley Childrens Hospital in Fresno, CA, featuring Bomanite Sandscape and Bomanite Renaissance decorative concrete installed by Heritage Bomanite.

These sculptures were very difficult to make and place due to their close positioning and the variable grades at which each item was placed.  To make these items, a custom blend of aggregate and glass was created at the Heritage Bomanite location.  Custom molds were made and brought to the site.  Then everything was mixed on site with Bomanite concrete and color to create a completely unique installation of concrete sculptures.  Adding even more complexity to this item was when the owners decided to change the finish from Bomanite Revealed to Bomanite Custom Polished concrete.  The Heritage Bomanite Polishing crew worked through one of the wettest and coldest winters on record in central California to polish the sculptures on all of their multi-faceted sides.

Award Winning Decorative Concrete

Close up view of main entrance doorway at Valley Childrens Hospital in Fresno, CA, featuring Bomanite Sandscape and Bomanite Renaissance decorative concrete installed by Heritage Bomanite.

Heritage Bomanite was awarded the 2023 Best Bomanite Exposed Aggregate Systems Project GOLD Award for this project.  This project was special to the owner and everyone who was involved.  It provides visiting families with a place to relax and rest whilst dealing with in many cases a deeply stressful and difficult time.  The new entrance has brought a new lease on life back to the front of the building, making it a much more welcoming place for small children to visit.  Additionally, the new entrance has already become a huge gathering point for the annual Christmas Parade where nursing staff and residents can be together and enjoy the festivities.

 

Let us help you find the perfect solution you imagine for your Bomanite Architectural Concrete Project. Visit our Official Website:
www.belardeco.com